Waar is het respect voor vermoorde vrouwen?

Waar is het respect voor vermoorde vrouwen?

Trouw stelt in Slachtoffers van de liefde op 18 januari dat de vrouwen in het artikel “werden gedood door hun (ex-) partner”. Volgens de krant ging het in 2018 “om precies te zijn om 33 slachtoffers”.


Vreemd genoeg echter, begint Trouw de lijst met vermoorde vrouwen met Nathalie Polak. Nathalie Polak was 21 jaar oud toen zij verkracht en vermoord werd door Gerard van D, die daarna haar woning in brand stak. Gerard van D werd veroordeeld tot 18 jaar cel met TBS. Aldus Trouw gingen de twee “wel met elkaar om, maar Nathalie had hem duidelijk gemaakt geen relatie te willen. Hij bleef aandringen.” Trouw stelt dus zelf niet dat Nathalie een relatie had met haar verkrachter en moordenaar. De persoon die dat in zijn ‘verweer’ stelde was Gerard van D, de verkrachter en moordenaar van Nathalie.

De rechtbank in de zaak Nathalie Polak stelde zelfs dat veel vragen onbeantwoord zullen blijven “doordat verdachte op zijn minst genomen geen volledige openheid van zaken heeft gegeven en zelfs aantoonbaar onjuist en leugenachtig heeft verklaard over bepaalde dingen.” Of er sprake was van een relatie vond de rechtbank niet van belang, de rechtbank concludeerde over deze vraag namelijk 'het kan niet zonder meer tot de conclusie leiden dat de seksuele handelingen die nacht ook met instemming moeten hebben plaatsgevonden.” Nathalie Polak werd verkracht en vermoord door een bekende, dat staat vast. Dat deze bekende een leugenaar is, tevens. Nathalie's moeder wist niets over een relatie. Waarom voegt Trouw Nathalie dan toe aan een lijst met vrouwen die vermoord werden door (ex)partners?

Stichting Cassandra komt op voor de belangen van slachtoffers van seksueel en psychologisch geweld. Wij vinden het belangrijk dat geweld tegen vrouwen meer onder de aandacht gebracht wordt. Een kop als “Slachtoffers van de liefde” doet geen recht aan de vrouwen waar Trouw over schrijft - zeker niet in het geval van Polak.

Volgens De Vandale betekent liefde “warme genegenheid”. Zijn verkrachting en moord uittingen van liefde? Als Trouw gelooft dat dit zo is, nodigen wij de krant uit met ons in gesprek te gaan over de liefde. Niemand is namelijk ‘slachtoffer van de liefde’.

De vrouwen die Trouw beschrijft zijn slachtoffers van mannen, niet van de liefde.